Iran kreće u prodaju svojeg oružja nakon isteka UN-ovog embarga

UN-ovo Vijeće Sigurnosti je prošli mjesec odbacilo nacrt rezolucije kojeg je pripremila američka administracija kojom bi se do daljnjeg produžio embargo na trgovinu oružjem Iranu, a koji ističe 18. listopada ove godine.

Shodno tome iranski dužnosnici izjavili su da je Iran spreman stupiti na tržište oružja i ponuditi prijateljskim zemljama kupnju oružja iranske proizvodnje.

Brigadni general Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik zračnih snaga iranske Revolucionarne garde kazao je da embargo nije utjecao na iranski vojni program, te da je iranska vojna proizvodnja postala samodostatna za iranske potrebe, te da će vrlo vjerojatno nakon ukidanja embarga Iran više izvoziti vlastitog naoružanja nego što će ga kupovati izvana.

Ministar obrane Amir Hatani prošli se mjesec pohvalio kako je Iran jedna od rijetkih zemalja koje vlastitom proizvodnjom mogu pokriti preko 90 posto vojnih potreba za oružjem i opremom.

Vijeće sigurnosti je prošli mjesec odbacilo američki prijedlog produljenja embarga za kojeg su glasali samo SAD i Dominikanska Republika, dok su Kina i Rusija bili protiv, a ostali suzdržani.