Foto: Morteza Nikoubazl / Reuters

Teheran je odbacio izraelske optužbe o slanju špijunskog drona u izraelski zračni prostor, što je rezultiralo obaranjem istog, te kasnijim obaranjem izraelskog ratnog zrakoplova.

Tvrdnje o letu iranskog drona i iranskoj ulozi u rušenju cionističkog ratnog aviona su smiješne i ne zaslužuju komentar“, poručio je glasnogovornik iranskog ministartsva vanjskih poslova Bahram Qassemi. Dodao je da iranski dužnosnici u Siriji sudjeluju kao savjetnici, te to čine „na poziv legitimne i zakonite vlasti“.

Dotaknuvši se američke politike prema Iranu, Salami je napomenuo da je Iran i dalje snažan, unatoč američkim sankcijama, te da je „u stanju uništiti sve američke baze u regiji“.

Brigadni general i zamjenik zapovjednika Revolucionarne garde Hossein Salami poručio je da će agresivne akcije Tel Aviva izazvati žestok odgovor, te da je Iran „sposoban stvoriti pakao za cioniste“.

Qassemi dodaje da je Sirija suverena država čija vlada i oružane snage „imaju legitimno pravo braniti teritorijalni integritet i odgovarati na stranu agresiju“.

Jučer ujutro su izraelski oružane snage navodno presrele dron za kojeg kažu da je iranski, a koji je prešao izraelsko-sirijsku granicu. Izrael je potom izvršio zračni napad na položaje sirijske vojske na području Sirije, pri čemu je sirijska protuzračna obrana srušila jedan izraelski F-16.

Nakon toga je Izrael nastavio napadati sirijske ciljeve, a službeni Damask je čitavu situaciju nazvao „izraelskom agresijom“.