Iran nabavlja ruske borbene zrakoplove Su-35

Foto: Sefa Karacan / Anadolu Agency

Iran je finalizirao ugovor o kupnji borbenih zrakoplova Sukhoi Su-35 od Rusije, izvijestili su državni mediji, dok se obrambena suradnja između dviju zemalja produbljuje.

Zračne snage Irana pogođenog sankcijama imaju zastarjelu flotu zrakoplova i teško su nabavile rezervne dijelove kako bi svoje ratne zrakoplove zadržale u zraku.

U izjavi Ujedinjenim narodima, Teheran je rekao da se počeo obraćati “zemljama za kupnju borbenih zrakoplova” kako bi obnovio svoju flotu nakon iransko-iračkog rata 1980-88.

“Rusija je objavila da ih je spremna prodati” nakon što su u listopadu 2020. istekla ograničenja Iranu na kupnju konvencionalnog oružja prema Rezoluciji UN-a 2231, stoji u izjavi koju je kasno u petak prenijela službena novinska agencija IRNA.

“Borbeni zrakoplovi Sukhoi 35 bili su tehnički prihvatljivi za Iran”, dodaje se.

Teheran je prošle godine uspostavio snažne veze s Moskvom u raznim sektorima, uključujući vojsku.

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog sve veće vojne suradnje između Irana i Rusije, a glasnogovornik Pentagona John Kirby upozorio je u prosincu da će Rusija vjerojatno prodati Iranu svoje borbene zrakoplove.

Iran trenutno ima uglavnom ruske borbene zrakoplove MiG i Suhoj koji datiraju iz sovjetske ere, kao i neke kineske zrakoplove, uključujući F-7.

Neki američki borbeni zrakoplovi F-4 i F-5 koji potječu iz vremena prije Islamske revolucije 1979. također su dio iranske flote.