Iranske tajne službe otkrile su 17-članu špijunsku ćeliju koja je djelovala protiv zemlje, kažu državni mediji. Neki od agenata dobili su smrtnu kaznu.

Sve osumnjičene osobe uhitilo je Ministarstvo obavještajnih službi, navodi iranska novinska agencija Farsi, a prenosi RT.

Uhićeni su radili kao privatni poduzetnici „u gospodarskim, nuklearnim, infrastrukturnim, vojnim i informatičkim područjima … gdje su prikupljali povjerljive podatke“, navodi se u izvješću.

Neki od osumnjičenih agenata navodno su regrutirani od strane CIA-inih službenika dok su se prijavljivali za američke vize. Drugim se pristupio tijekom znanstvenih događaja u europskim, afričkim i azijskim zemljama.

Teheran nije rekao u kojem trenutku je razotkrivena špijunska skupina, ali je najavio da su uhićenja izvršena tijekom posljednje iranske kalendarske godine, koja je završila u ožujku 2019. godine.

Objavljeno je da su osumnjičeni opremljeni vrhunskom komunikacijskom opremom koju su koristili za predaju obavještajnih podataka svojim američkim rukovateljima.

Među opremom su se navodno nalazili i spremnici kamuflirani u kamenje. Agenti su bili obučeni da ih povuku iz urbanih ili planinskih područja koristeći složene postupke. Koristeći spremnike, CIA je navodno svojim špijunima osigurala šifriranu komunikaciju i lažne dokumente, izvijestili su lokalni mediji, pozivajući se na dužnosnike.

Vlasti SAD odbacile su optužbe, a državni tajnik i bivši direktor CIA-e Mike Pompeo rekao je da Iran ima povijest laganja. Kasnije toga dana rekao je za Fox News: „Ja bih sa znatnom količinom soli uzeo bilo kakvu iransku tvrdnju o akcijama koje su poduzeli.