Nedavna šteta koju su pretrpjela četiri komercijalna tankera na obali Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) nije ništa drugo nego izraelsko miješanje, izjavio je u utorak glasnogovornik iranskog parlamenta, dok se napetosti SAD-a i Irana u Perzijskom zaljevu i dalje zahuktavaju.

Događaji koji su se dogodili u Emiratima bili su izraelska vragolija,“ izjavio je Behrouz Nemati, iranska novinska agencija IRNA. Iako Nemati nije objasnio zašto vjeruje da je Izrael umiješan u incident, ali je rekao da je to zaključak iranske vlade nakon mnogo rasprava o tom pitanju.

U nedjelju su dva saudijska tankera, te po jedan brod UAE-a i Norveške, pretrpjeli štetu u vodama u blizini emirata Fujairah, u onome što je Ministarstvo vanjskih poslova UAE-a nazvalo serijom „sabotaža“. Detalji oštećenja nisu poznati.

Međutim, zanimljivost je da su vlasti UAE-a u S. Arabije bile vrlo šutljive oko toga za koga vjeruju da su krivci iza tih nedjela, a malo je informacija dano o opsegu nastale štete. Iran je pozvao na potpunu istragu incidenta, strahujući da „zločinci“ žele narušiti regionalnu sigurnost.

Interesantno je i da ove „sabotaže“ dolaze u vrijeme rastućih napetosti između Irana i SAD-a i to ubrzo nakon što je američka pomorska uprava upozorila da „Iran i/ili njegovi regionalni saveznici“ uzimaju za mete SAD i njihove saveznike, uključujući naftnu infrastrukturu.

Washington je također povećavao svoju vojnu prisutnost u zaljevu, a nedavno je poslao grupu nosača zrakoplova i dodatne sustave protuzračne obrane Patriot kao „poruku“ Teheranu.

SAD će rasporediti 4 bombardera B-52 na Bliskom istoku zbog iranskog „tajnog plana za napad“