Šef iranske elitne Revolucionarne garde izjavio je da je rušenje američke bespilotne letjelice u zračnom prostoru Irana bila „jasna poruka“ Washingtonu, dokazujući da će Teheran snažno reagirati na svaku vojnu agresiju.

Samo nekoliko sati ranije, Iran je naveo da je oborio američki špijunski zrakoplov RQ-4 iznad provincije Hormozgan. To je „bila jasna poruka Americi“, izjavio je za lokalne medije glavni zapovjednik Islamske revolucionarne garde (IRGC) Hossein Salami.

Dodao je kako će svaki sličan upad preko granica zemlje bio smatran kao neprijateljski te će naići na snažan otpor, prenosi RT.

Iran ne traži rat s bilo kojom zemljom, ali u potpunosti smo spremni braniti Iran,“ tvrdi Salami.

Salamijeve komentare ponovio je iranski ministar vanjskih poslova koji je rekao da će na bilo koju „povredu iranskih granica“ biti odgovoreno. „Upozoravamo na posljedice takvih nezakonitih i provokativnih mjera.“

Teheran je kasnije izjavio da je bespilotna letjelica poletjela iz američke zračne baze u regiji i da je oprema za praćenje bila isključena tijekom leta, što je u suprotnosti s zrakoplovnim zakonima.

Washington još nije službeno odgovorio na incident. Međutim, neimenovani izvori američke mornarice rekli su da je MQ-4C Triton – oboren iznad međunarodnih voda.