Iran optužio SAD, Britance i Saudijce da stoje iza prosvjeda u zemlji

Foto: STR / AFP

Službeni Iran tvrdi da su prosvjedi koji se odvijaju u zemlji dio „hibridnog rata“ kojeg nekoliko stranih zemalja vodi protiv iranske vlasti.

Zamjenik šefa iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Shamkhani optužio je SAD, Veliku Britaniju i Saudijsku Arabiju da se nalaze iza prosvjeda i orkestriranih protuvladinih kampanja na društvenim mrežama, s ciljem izazivanja tenzija.

Prema izvješćima medija, barem 20 osoba poginulo je u prosvjedima i neredima koji su pogodili Teheran, Isfahan, Rasht, Masshad i druge velike gradove.

Objašnjavajući povode prosvjeda, predsjednik Hassan Rouhani naveo je domaće probleme i strane provokacije.

Kako bi se poništili iranski uspjeh na mnogim poljima, neprijatelji su otvoreno poručili da će probleme prebaciti u sam Teheran, što je njihova vlastita poruka, neovisna o našim analizama“, rekao je Rouhani.

Iranski narod već je iskusio slične incidente i prevladati će ove minorne probleme“, dodao je Rouhani.

Posljednjih dana, neprijatelji Irana koriste razna sredstva, uključujući novac, oružje, politiku i obavještajne službe, kako bi stvorili probleme Islamskoj republici“, izjavio je vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei.

Prosvjedi, koji su najveći još od prosvjeda povodom predsjedničkih izbora 2009. godine, započeli su u gradu Mashad, a proširili su se i na veće gradove diljem zemlje.