Iran optužio Saudijsku Arabiju za teroristički napad u Teheranu

iran

Iran je optužio Saudijsku Arabiju da se nalazi iza ISIL-ovog napada u Teheranu koji je ubio 12 i ranio 35 osoba. Teroristi su istovremeno napali zgradu iranskog parlamenta i grobnicu ajatolaha Khomeinija.

Iranski državni mediji su izjavili: „Ovaj teroristički napad dogodio se samo tjedan dana nakon sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i saudijskih zaostalih vođa koji podupiru teroriste.

Činjenica da je ISIL preuzeo odgovornost dokazuje da je Saudijska Arabija upletena u brutalni teroristički napad.“

Napadači naoružani puškama AK47s i pištoljima ušli su u zgradu parlamenta kroz civilni ulaz preobučeni kao žene, noseći burke, potom su pucali u zaštitare i detonirali bombu, prilikom čega je poginulo petero i ranjeno 25 osoba.

Istovremeno, dvoje bombaša samoubojica napalo je grobnicu ajatolaha Khomeinija, osnivača modernog Irana, pritom ubivši dvoje ljudi i ranivši njih desetak.

Saudijski ministar vanjskh poslova, Adel Al-Jubeir, negirao je saudijsku upletenost u napade: „Osuđujemo terorističke napade gdjegod se dogodili, te osuđujemo ubijanje civila bez obzira gdje se dogodilo.

Zamjenik zapovjednika Iranske revolucionarne garde, brigadni general Hossein Salami, najavio je da će se Iran osvetiti za ove napade.

Neka ne bude nimalo sumnje, mi ćemo se osvetiti za današnje napade u Teheranu, teroristima, njihovim pomagačima i njihovim podržavateljima.

Autor: Tribun