Iran optužio Zapad za korištenje guštera u špijunske svrhe

Nekadašnji načelnik glavnog stožera iranske vojske izjavio je da zapadne obavještajne službe koriste guštere za špijuniranje iranskog nuklearnog programa.

Hassan Firuzabadi, viši vojni savjetnik ajatolaha Ali Khameneija komentirao je nedavan slučaj pritvaranja ekologa, te je pritom ustvrdio da je Zapad često u svrhu špijuniranja Irana koristio turiste, znanstvenike, ekologe i slične „dobronamjernike“.

Unazad nekoliko godina, određeni pojedinci došli su u Iran prikupljati pomoć za Palestinu, no bili smo sumnjičavi glede rute kojom su došli.

U njihovom posjedu pronašli smo razne reptile poput guštera i kameleona. Otkrili smo da njihova koža privlači nuklearno zračenje te da se radi o nuklearnim špijunima koji su htjeli otkriti gdje se u Iranu nalaze rudnici urana i gdje se nalaze nuklearna postrojenja.

Sličnih izjava po pitanju korištenja životinja u špijunske svrhe bilo je i u prošlosti. 2016. godine Libanonci su uhvatili bjeloglavog supa s izraelskim odašiljačem, no kasnije su ga pustili na slobodu shvativši da se radi o znanstvenom istraživanju, a ne špijunaži.

Nekoliko mjeseci kasnije Hamas je ustvrdio da je uhvatio dupina koji je na sebi imao izraelsku špijunsku opremu.

A 2012. godine je pak u Sudanu uhvaćen orao za kojeg su Sudanci ustvrdili da je Mossadov špijun. Dvije godine ranije, egipatski dužnosnici su pak izjavili da Izrael daljinski kontrolira morske pse koji su napadali turiste na obali Crvenog mora.

No da se možda doista ne radi o šali, te da u cijeloj priči možda ima i istine, pokazuje činjenica da su obavještajne službe u prošlosti doista koristile životinje u razne špijunske svrhe. Samo jedan od primjera je CIA-ina “Akustična maca” – hladnoratovski projekt na kojem se ozbiljno radilo.

Pokušaj CIA-e da pomoću mačaka špijunira svoje protivnike

IZVORTimes of Israel