Iran optužuje: „Izrael je najveća prijetnja miru u svijetu“

Službeni Iran izjavio je da je izraelski nuklearni arsenal najveća primjetnja miru u svijetu, samo dan nakon što je američki predsjednik Trump najavio da će spriječiti Iran u razvoju nuklearnog oružja.

Izrael je najveća prijetnja miru i sigurnosti u regiji i svijetu“, izjavio je ministar vanjskih poslova Bahram Ghassemi.

Trump je  u srijedu upozorio nakon sastanka sa izraelskim premijerom, da su iranske nuklearne ambicije jedan od najvećih sigurnosnih izazova za Izrael te da će spriječiti Iran u razvoju nuklearnog oružja.

Ghasem je odbacio taj komentar kao „glupost“.

Gorka je istina da ovakve neosnovane tvrdnje dolaze od cionističkog režima koji se ne pridržava međunarodnog prava i ima stotine bojevih glava u svom nuklearnom arsenalu“, rekao je Ghassemi, aludirajući na Izrael.

Ghasemi je kazao da su kontrole Ujedinjenih naroda u više navrata potvrdile da je iranski nuklearni program isključivo mirnodopskog karaktera.

Za Izrael se vjeruje da je jedina nuklearna sila na Bliskom istoku, no ta zemlja kontinuirano odbija potvrditi ili osporiti tvrdnje da posjeduje nuklearno oružje.

Izvor: Breitbart