Iran ostaje u sporazumu, poručuje Rouhani – američki izlazak nelegitiman

Rouhani
Foto: Danish Siddiqui / Reuters

Američka odluka o izlasku iz iranskog nuklearnog sporazuma je nelegitimna i krši međunarodni sporazum, poručio je iranski predsjednik Hassan Rouhani.

Rouhani je kazao da se Iran uvijek držao pravila sporazuma, te da će tako ostati i dalje, unatoč američkom izlasku. Iransko ministarstvo vanjskih poslova namjerava nastaviti pregovore s EU, Rusijom i Kinom u narednih nekoliko tjedana.

Ako postignemo dogovor o suradnji s ostalim potpisnicama sporazuma, on će ostati na snazi. Izlaskom je Amerika službeno potkopala vlastitu obvezu prema međunarodnom sporazumu.

Već 40 godina ponavljamo da se Iran uvijek držao svojih obveza i obećanja, a SAD nikad. Prošlost nam je pokazala da su Amerikanci stalno agresivni prema Irancima i ovoj regiji“, poručio je Rouhani, citirajući CIA-ino svrgavanje vlade Mohammada Mosaddegha 1953. godine, američku potporu monarhiji, američku pomoć Iraku koji je napao Iran tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao i druge primjere.

Ovo je psihološki rat, nećemo dopustiti Trumpu da pobjedi. Od sad pa nadalje ovo je sporazum između Irana i pet zemalja. Moramo pričekati i vidjeti kako će ostali reagirati.

Trump je jučer najavio američki izlazak iz sporazuma, te uvođenje sankcija Iranu. Nuklerani sporazum potpisan je 2015. godine između Irana i šest zemalja (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD i Njemačka), što je rezultiralo ukidanjem međunarodnih sankcija Teheranu u zamjenu za ukidanje nuklearnog programa.

Američki predsjednik Trump odlučio je povući SAD iz sporazuma unatoč nalazima Međunarodne agencije za atomsku energiju koja je potvrdila da se Iran drži pravila sporazuma.

IZVORRT