Iranska vojska započela je velike vježbe u sjeverozapadnom dijelu zemlje, uključujući bespilotne letjelice, oklopne jedinice i helikoptere usred rastućih tenzija s Azerbajdžanom.

U petak ujutro iranske kopnene snage započele su vojnu vježbu Fatehan (osvajači) Kheibara. Brigadni general Kiomars Heidari rekao je iranskim novinskim agencijama da su vježbe planirane radi testiranja naoružanja, vojne opreme i procjene borbene spremnosti.

Brigadir je dodao da će vježbe poboljšati borbenu spremnost oružanih snaga stacioniranih u regiji i sugerirao da su unaprijed zakazane. Oklopne postrojbe, topništvo i bespilotne letjelice iz divizija kopnene vojske bile su podržane helikopterima iz zračnih snaga kopnene vojske.

Dok su neki dužnosnici u više navrata sugerirali da su vježbe čisto rutinske, drugi su nagovijestili pogoršanje odnosa sa azerbejdžanskim susjedima i prisutnost „cionista“.

U srijedu je brigadni general Mohammad Pakpour, zapovjednik Kopnenih snaga Zbora gardijske garde Islamske revolucije, rekao novinarima da Iran neće tolerirati da njegovi susjedi postanu „sigurno utočište i baza za prisutnost i protu sigurnosne aktivnosti lažnog cionističkog režima“.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh također je izjavio da Teheran „neće tolerirati prisutnost cionističkog režima u blizini svojih granica“. Primjedbe se naizgled pozivaju na veze Azerbajdžana s Izraelom.

Azerbajdžan i Izrael uživali su u poboljšanju odnosa posljednjih desetljeća, pri čemu su prvi opskrbljivali naftom, a drugi vojnom opremom. Iako su odnosi bili dobri već duže vrijeme, to se osobito pokazalo prošle godine kada su azerbajdžanske snage koristile izraelsko oružje, sa značajnim uspjehom, u sukobu s Armenijom oko Nagorno-Karabaha.