Iran poručio da je sposoban proizvesti nuklearno oružje

Foto: AFP 2018 / Ebrahim Noroozi

Iran je tehnički sposoban proizvesti nuklearnu bombu, ali nije donesena politička odluka o takvoj opciji, rekao je Kamal Kharrazi, viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Ali Khameneija.

“U nekoliko dana uspjeli smo obogatiti uran do 60% i lako možemo proizvesti 90% obogaćeni uran”, rekao je Kharrazi u nedjelju za Al Jazeeru.

Iran ima tehnička sredstva za proizvodnju nuklearne bombe, ali Iran nije donio odluku o izradi iste.

Iako je Iran dugo tvrdio da nikada nije pokušavao razviti nuklearno oružje, zemlja je pojačala svoje nuklearne aktivnosti u posljednjih nekoliko godina. Postupno širenje nuklearnog programa uslijedilo je nakon poteza tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa 2018. da se jednostrano povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015.

Od tada, značajan sporazum, službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni akcijski plan (JCPOA), zapravo se raspao, a Washington je ponovno nametnuo stare sankcije i uveo nove Teheranu. Iran je zauzvrat postupno suspendirao svoje obveze prema JCPOA, instalirajući novu opremu za obogaćivanje urana i povećavajući proizvodnju radioaktivnog materijala.

Napori da se oživi sporazum do sada nisu urodili nikakvim rezultatom, a SAD i Iran opetovano razmjenjuju krivnju za nedostatak napretka. Teheran tvrdi da je odgovornost Washingtona da se vrati na izvorni sporazum i ukine sankcije u cijelosti, dok su američki dužnosnici tvrdili da je Iran postavljao nove zahtjeve tijekom pregovora o JCPOA.