Iran prekinuo pregovore sa Saudijskom Arabijom nakon pogubljenja 41 šijta u toj zemlji

Iran je prekinuo razgovore na vrhu sa Saudijskom Arabijom, prije nego što je peti krug pregovora trebao biti održan ovog tjedna, navodi Reuters.

Teheran je „osudio masovna pogubljenja u Saudijskoj Arabiji za koja su aktivisti za ljudska prava rekli da su uključivala 41 šiitskog muslimana“, što je dovelo do prekida pregovora, piše Reuters.

Iran je jednostrano prekinuo pregovore sa Saudijskom Arabijom“, objavila je ovog tjedna Nor News, web stranica povezana s najvišim sigurnosnim tijelom Irana. Iran nije odredio novi datum za pregovore, a Saudijci nisu odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

Pregovori su započeli prošle godine kako bi se pokušale smiriti napetosti između sunitske Saudijske Arabije i šijtskog Irana.

Iranski prosvjednici upali su u saudijsku ambasadu u Teheranu 2016. godine, zbog čega je Rijad prekinuo veze s Iranom.

Ove subote Saudijska Arabija je objavila da je pogubila 81 muškarca, od kojih se za 41 tvrdi da su šijtski muslimani iz područja u istočnom Qatifu koje je poznato po vjerskim sukobima. Iran je rekao da su pogubljenja bila „kršenje osnovnih načela ljudskih prava i međunarodnog prava“.