Iran raketirao navodne izraelske položaje u Iraku

Iranska Islamska revolucionarna garda (IRGC) priopćila je u nedjelju da je noć prije lansirala salvu preciznih raketnih napada na “strateško središte cionista” u sjevernom iračkom gradu Erbilu. Udari, koji su se približili američkoj diplomatskoj bazi, uslijedili su nekoliko dana nakon izraelskih zračnih napada u Siriji u kojima su, kaže Teheran, ubijena dva časnika IRGC-a.

O izjavi IRGC-a prva je izvijestila iranska državna novinska agencija IRNA. Prema agenciji, napad u subotu navečer bio je odgovor na “nedavne zločine lažnog cionističkog režima”, očito se odnosi na izraelski zračni napad u blizini sirijskog glavnog grada Damaska ​​prošlog tjedna, u kojem su, prema Islamskoj republici, ubijena dva časnika IRGC-a i dva civila.

IRGC je ranije upozorio da će Izrael “platiti cijenu za takav zločin”.

Video snimci pokazuju baraž od oko 12 projektila. Promatrači su u početku vjerovali da je na meti američki diplomatski kompleks.

Međutim, američki kompleks – koji je još uvijek u izgradnji i bez osoblja – navodno je bio neoštećen, nijedan Amerikanac nije ozlijeđen, a američki dužnosnici rekli su novinarima da američki objekt vjerojatno nije bio predviđena meta.

Izrael nije priznao da upravlja takvim strateškim objektima u Iraku.

Bombardiranje je prvi put da je Iran izravno lansirao projektile u Irak od siječnja 2020., kada je Teheran oborio balističke rakete na dvije američke baze – jednu u blizini Erbila i drugu bliže Bagdadu – kao odgovor na američko ubojstvo generala IRGC-a Qassema Soleimanija. U iranskom napadu nije ubijen nijedan američki vojnik, ali deseci su ostali s traumatskim ozljedama mozga.