Iran šalje tankersku flotu s 22 milijuna barela nafte u Kinu uoči američkih sankcija

Foto: Reuters / Raheb Homavandi

Flota iranskih tankera koji prevoze ukupno 22 milijuna barela sirove nafte biti će uskoro poslana iz Irana u kineski grad Dalian, kako bi Iranci donekle izbjegli utjecaju američkih sankcija.

Washington namjerava uvesti sankcije na iransku trgovinu naftom već u studenom ove godine, te također prijeti sekundarnim sankcijama svim zemljama i tvrtkama koje budu kupovale iransku naftu. Iranci su na to odgovorili da će se oduprijeti sankcijama i pronaći nove kupce za naftu.

Kao što su naši vođe već kazali, nemoguće je Iran spriječiti u prodaji nafte. Imamo razne načine na raspolaganju da prodamo svoju naftu kad tankeri stignu u Dalian, te ćemo tada odlučiti hoćemo li naftu prodati Kinezima ili drugim kupcima“, izjavili su predstavnici iranske naftne korporacije.

Ova ogromna tankerska pošiljka trebala bi u Dalian stići krajem ovog, ili početkom idućeg mjeseca. Prema dosadašnjim podacima, Dalian je do sada mjesečno primao od jedan do tri milijuna barela iranske sirove nafte.

Iranci su već i prethodno skladištili veće količine svoje nafte u Dalianu, slično je bilo i u prošlom valu sankcija. Dalian se pokazao kao savršena luka s obzirom da se nadomak nalaze i spremišta nafte te veliki rafinerijski kompleksi.