Iran traži zajam od MMF-a za borbu protiv epidemije, Amerikanci ga blokiraju

Foto: Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Iranski predsjednik Hasan Rouhani pozvao je Međunarodni Monetarni Fond da Iranu omogući traženi zajam od 5 milijardi dolara, potreban za pokrivanje troškova borbe protiv epidemije korona virusa. No od zajma čini se da neće biti ništa jer se SAD protive zajmu.

Iran je zatražio zajam sredinom ožujka kad je epidemija uzela maha u toj zemlji. Teheran nije tražio novac od MMF-a još od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Pozivam međunarodne institucije da ispune svoje obaveze, mi smo članica MMF-a. Ne bi smjelo biti diskriminacije u pružanju zajmova“, izjavio je iranski predsjednik, a američko kočenje izdavanja zajma i sankcije uoči epidemije nazvao je „ekonomskim i medicinskim terorizmom“.

Teheran od MMF-a traži 5 milijardi dolara, no Washington tvrdi da će iranska vlast taj novac preusmjeriti i koristiti za „financiranje terorističkih skupina na Bliskom istoku“.

SAD su najutjecajnija članica MMF-a i imaju najviše utjecaja na odluke kojim državama će biti posuđen novac. Washington nastoji blokirati iranski zahtjev za zajmom, a ujedno sprječava Iran i u podizanju vlastitih 5 milijardi dolara rezervi koje Iran drži na svom računu pri MMF-u.

Iranski dužnosnici nadaju se da će ostale članice MMF-a odobriti zahtjev unatoč američkom protivljenju, jer SAD unatoč svom utjecaju nemaju pravo veta na odluke MMF-a.