Teheran je službeno odobrio korištenje kriptovalute za uvoz umjesto američkog dolara i eura, rekao je u ponedjeljak ministar industrije, rudarstva i trgovine Reza Fatemi Amin.

“Sva pitanja vezana uz kripto-imovinu, uključujući kako osigurati gorivo i energiju te kako dodjeljivati ​​licence, osmišljena su”, najavio je ministar.

Ranije ovog mjeseca, Islamska Republika napravila je svoju prvu službenu narudžbu za uvoz koristeći kriptovalutu, vrijedan 10 milijuna dolara. Bio je to test za dopuštanje zemlji trgovanja digitalnom imovinom koja zaobilazi američki režim sankcija. Korištenje kripto valutom također će omogućiti trgovinu s drugim zemljama pod američkim ograničenjima.

Očekuje se da će do kraja rujna korištenje kriptovaluta i pametnih ugovora u Iranu biti široko korišteno u vanjskoj trgovini.

Iran se bori s desetljećima ekonomskih ograničenja, uključujući embargo na naftni, bankarski i pomorski sektor zemlje. U 2019. vlada je izmijenila zakone o digitalnoj imovini kako bi dopustila lokalno rudarenje kripto za uvozna plaćanja. Iran dobiva većinu svoje strane robe iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije i Turske, prema Trading Economicsu.