Iran uvrstio američku vojsku na popis terorističkih skupina

Foto: Reuters / Khalid al-Mousily

Nakon što je Washington odlučio iransku Revolucionarnu gardu uvrstiti u svoj popis terorističkih skupina, iransko Vrhovno sigurnosno vijeće odgovorilo je tako što je američku središnju vojnu komandu (CENTCOM) proglasila terorističkom skupinom, a američku vladu sponzorom terorizma.

Pošto je američki potez nazvao „nezakonitom i nerazumnom akcijom“, Teheran je službeno proglasio američku vojsku terorističkom skupinom. U izjavi iranskom predsjednika Rouhanija, CENTCOM se optužuje da ugrožava iransku nacionalnu sigurnost te „uništava živote nevinih Iranaca kao i drugih ljudi s ciljem promicanja agresivne američke politike u zapadnoj Aziji“.

Posebno je istaknuto da su SAD uključene u ubijanje civila u Jemenu, gdje saudijska koalicija vodi brutalnu vojnu kampanju protiv Hutija, šijtskih pobunjenika. Washington već duže vremena Saudijcima pruža logističku i obavještajnu potporu, te sklapa ugovore o prodaji oružja vrijedne milijarde dolara.

SAD i njihovi saveznici uvijek su bili promicatelji ekstremističkih skupina i terorista u području zapadne Azije, Washigton treba preuzeti odgovornost za opasne posljedice svojih avantura“, stoji u izjavi.

Ova odluka uslijedila je nakon što je američki predsjednik objavio američku odluku da iranske elitne vojne postrojbe, Revolucionarnu gardu, proglasi terorističkom skupinom.