Iran je zaplijenio 8,8 tona narkotika namijenjenih Europi i otkrio jedan od najvećih krijumčarskih lanaca u zemlji, priopćila je policija u četvrtak, prenosi Digital Journal.

„Ova ogromna pošiljka opojnih droga, koja je bila skrivena u benzinskoj cisterni i stigla ovamo preko iranske istočne granice, trebala je biti istovarena i potom krijumčarena u europske zemlje“, javila je državna televizija iz grada Urmia, nedaleko od turske granice.

Zamjenik šefa iranske policije Ayoub Soleimani rekao je da pošiljka sadrži 3,5 tone morfija i 5,3 tone opijuma.

Kazao je da je uhićeno devet osumnjičenih krijumčara s dodatnih 20 kilograma heroina i 130 komada vatrenog oružja u njihovom posjedu.

Susjedni Afganistan proizvodi oko 90 posto svjetskog opijuma koji se vadi iz makove smole i rafinira kako bi se stvorili heroin i morfij.

Iran je glavna tranzitna ruta za afganistanske proizvedene opijate koji su upućeni u Europu i šire. Međutim, prema posljednjim podacima UN-a, Iran je 2017. godine imao 91 posto svjetskih zapljena opijuma i 20 posto zapljena i heroina i morfija, što je iznosilo ukupno 630, odnosno 39 tona.

Iran je u više navrata zaprijetio Europi da ako ne učini više na ublažavanju utjecaja američkih sankcija na njezino gospodarstvo, može očekivati manje truda u borbi protiv trgovine drogom.

Unatoč međunarodnom pritisku i ekonomskim sankcijama, Iran je i dalje svjetski borac protiv trgovine drogom“, navodi državna televizija.