Žene u Iranu suočavaju se s kaznom do 10 godina zatvora ako nastave prkositi državnom zakonu o obaveznom hidžabu, prema strožim zakonima koji čekaju odobrenje vlasti. Zatvaraju se čak i poduzeća koja poslužuju žene bez hidžaba.

Stroži kodeks odijevanja, koji predstavlja “rodni aparthejd”, rekli su stručnjaci UN-a, dolazi godinu dana nakon smrti u pritvoru Mahse Amini (22), koja je bila privedena zbog navodnog nepropisnog nošenja islamske marame. Njezina smrt, nakon što ju je navodno pretukla policija, dovela je do najvećeg vala narodnih nemira godinama u Iranu.

Duljina zatvorskih kazni sadržana u nacrtu zakona bila je usporediva s onima za teška kaznena djela kao što su ubojstva i trgovina drogom, rekao je iranski odvjetnik za ljudska prava Hossein Raeesi. “O tome je smiješno i pomisliti.”

Nacrt zakona o hidžabu i nevinosti detaljno opisuje kazne uključujući više od 60 udaraca bičem, visoke novčane kazne i zatvorske kazne. Također upozorava tvrtke na zatvaranje i druge ozbiljne posljedice ako se otkrije da pružaju usluge ženama s “neprikladnim kodom odijevanja”.