Iranci poručili: „Prvo kritizirajte Veliku Britaniju“

Foto: REUTERS / Mizan News Agency / WANA

Zauzimanje britanskog tankera od strane Iranske revolucionarne garde „zakonska je mjera usmjerena osiguranju regionalne sigurnosti“, izjavio je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei.

Svim zemljama koje nas pozivaju da oslobodimo tanker, pozivamo ih neka prvo istu stvar poruče Velikoj Britaniji“, referirajući se na incident početkom mjeseca kad su britanski marinci zapljenili tanker koji je prevozio iransku naftu.

Nakon što protuzakonito zauzmete brod u Gibraltaru,naša tolerancija je došla kraju“, izjavio je Rabiei.

Rabiei je pritom naglasio da iransko zadržavanje britanskog tankera Stena Impero nije čin odmazde za incident u Gibraltaru.

Usporedba dva incidenta nije poštena. Zauzimanje britanskog tankera je pravna i zakonska mjera Irana. Brod je zaustavljen  zbog osiguranja regionale sigurnosti.

Iranski dužnosnici objasnili su da je Stena Impero presretena nakon što je isključila navigacijsku opremu, ignorirala poziv u pomoć iranskog ribarskog broda i sudarila se s plovilom ignorirajuči pritom opetovana upozorenja zbor nesigurne plovidbe kroz tjesnac Hormuz.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt najavio je da će London tražiti formiranje europske pomorske zaštitne misije, nevezano za američka nastojanja gospodarskog i političkog pritiska na Iran, a čiji cilj bi trebao biti osiguranje sigurnosti daljnje providbe. Hunt je pritom nazvao iranski postupak piratstvom.

Iranski mediji u međuvremenu su objavili snimke posade britanskog broda  kako obavljaju svakodnevne poslove na svom plovilu.