Iranci prijete blokiranjem Perzijskog zaljeva u tjesnacu Hormuz

Foto: Ebrahim Norouzi / Reuters

Iran će zatvoriti pomorski tjesnac Hormuz, čime bi blokirao svu pomorsku isporuku nafte iz Perzijskog zaljeva, u slučaju da SAD uspiju u svojim najavama rušenja izvoza iranske nafte, poručili su predstavnici iranske Revolucionarne garde.

Svaki neprijateljski potez SAD-a koji utječe na izvoz iranske nafte biti će popraćen adekvatnim odgovorom“, izjavio je Esmail Kowsari, zamjenik zapovjednika baze Revolucionarne garde Sarollah u Teheranu.

Ako iranski izvoz nafte bude zaustavljen, nećemo dopustiti prolaz tankera kroz pomorski tjesnac Hormuz“, dodao je Kowsari.U srijedu je i iranski predsjednik Rouhani upozorio Washington da odustane od pritiska na iranski izvoz nafte, prijeteći Washingtonu s „posljedicama“, iako nije definirao o kakvim je posljedicama riječ.

Glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva Bill Urban odgovorio je da je američka mornarica spremna zajedno s regionalnim saveznicima osigurati „slobodu prometa i slobodan protok robe“ u Perzijskom zaljevu.

Tjesnac Hormuz je strateška točka pomorske trgovine, posebno kad je u pitanju izvoz nafte. Oko 30 posto ukupnog pomorskog prometa nafte odigrava se kroz Hormuz. Iran je već u nekoliko navrata u prošlosti prijetio zatvaranjem prometa kroz Hormuz, no nikad nije ostvario svoje prijetnje.

IZVORRT