Iranci tvrde da imaju dokaze o američkoj suradnji s ISIL-om

© Goran Tomasevic / Reuters

Operativci iranske Revolucionarne garde infiltrirali su se u američke vojne zapovjedne centre i priskrbili dokumente koji dokazuju suradnju Washingtona i ISIL-ovih militanata, tvrdi iranski vojni zapovjednik, brigadni general Amir Ali Hajizadeh.

Imamo dokumente koji prikazuju djelovanje Amerikanaca u Iraku i Siriji. Znamo što su tamo radili, što su prešućivali i kako su podupirali ISIL.


Widget not in any sidebars

Ako Revolucionarna garda dobije zeleno svijetlo za objavu dokumenata, to će biti veliki skandal za SAD.

Ovo nije prvi put da iranski visoki dužnosnici optužuju SAD za suradnju s teroristima na Bliskom istoku, tvrdeći da imaju dokaze za to.

Unazad nekoliko mjeseci, nakon terorističkog napadu u Teheranu, zamjenik vrhovnog zapovjednika iranskih oružanih snaga, general Mostafa Izadi, optužio je SAD za suradnju s ISIL-om.

Posjedujemo dokumentaciju i informacije koje ukazuju na izravnu podršku SAD-a toj gnusnoj terorističkoj skupini koja uništava islamske zemlje i stvara valove nasilja i sukoba.

Izadi tvrdi da SAD kroz podršku ISIL-u vodi prikriveni rat u regiji, između ostalog usmjeren i protiv Irana.

Ova izjava uslijedila je nakon slične izjave glasnogovornika iranskog parlamenta, Ali Larijanija, koji je također optužio SAD da potpomaže ISIL. Larijanijeva izjava uslijedila je nakon komemoracije za žrtve terorističkog napada u Teheranu.

Autor: Tribun