Iranska policija u lovu na ne-islamsku odjeću

Untitled-1
Foto: GETTY / NCRI

Trgovine koje prodaju ne-islamsku zapadnjačku odjeću bile su metom racija i zatvaranja nakon što je iranska policija angažirana u spriječavanju prodora Zapada u tu zemlju.

Razlog ovoj akciji zapravo je krajnje bizaran – vodeći islamski svećenik optužio je modu kao krivca što se isušuju rijeke!

Najmanje 15 trgovina ženskom odjećom zatvoreno je u gradu Hamedan, u novoj akciji zaustavljanja prodaje „neprikladne“ odjeće.

Četiri tvornice i nekoliko trgovina također je zatvoreno u Isfahanu, u središnjem dijelu Irana.

Islamski kodeks ponašanja i odijevanja strogo se provodi u zemlji, posebno kada su u pitanju žene za koje se očekuje da prekrivaju svoje glave, nose hlače i kapute dugih rukava te tunike koje smiju biti najkraće do koljena.

Državni službenici naredili su proizvođačima da promijene svoje dizajnerske kreacije, a u problemima se našlo i crno tržište „neprikladne“ odjeće.

Ebrahim Khatabakshs, šef sindikata proizvođača odjeće u Isfahanu, rekao je: „Proizvođači odjeće i linije distribucije u Isfahanu, koje nisu u skladu sa standardima Islamske republike Iran, riješeni su.

Nekima od proizvodnih jedinica naređeno je da prilagode svoju odjeću iransko-islamskoj kulturi i standardima. Sve se manje prokrijumčarene strane odjeće može naći u Isfahanu ovih dana.

Policija i dalje provodi seriju racija i iznenadnih inspekcija diljem grada.

Khatabakhsh kaže: „Trenutne inspekcije sada se provode ujutro i tijekom popodneva, sve dok čitavo područje ne bude pregledano.

Nacionalno vijeće otpora u Iranu, koje se bori za ljudska prava u toj zemlji, kritiziralo je ove mjere.

Foto: NCRI
Foto: Getty
Foto: Getty
Foto: Getty

Elaheh Azimfar, član ove skupine, rekao je: „Zatvaranje tekstilnih proizvođača i trgovina klerikalnog režima pod izgovorom ‘nije u skladu s islamskim standardima’ je smiješno te je još jedan čin represije prema ženama u Iranu.

Važno je shvatiti da su takvi postupci potpuno nevažni za islam i islamske standarde. Istina je da smo suočeni s vrlo nezadovoljlnim društvom, režim ne vidi drugog izbora nego posegnuti za daljnjim postupcima suzbijanja. Unatoč intenziviranju obračuna, postoji rastuće protivljenje iranskog naroda, posebno žena i mladih.

To objašnjava zašto režim traži nove načine za ograničavanje ljudi, a žene su oduvijek bile najistaknutije žrtve ovog fundamentalističkog režima.

Seyyed Youssef Tabatabi-nejad, pozvao je policiju da zaustavi ne-islamsko ponašanje te je društvene medije okrivio za „nepristojnost.“

Inače, nedavno je skupina žena uhićena zbog voženja bicikala u sjeverno-zapadnom gradu Marivan, u iranskoj kurdistanskoj provinciji.

Jedan dio žena je uhićen, dok su neke morale potpisati obećanja da više neće voziti bicikle.

Svjedoci su rekli kako su sigurnosne službe obavijestile žene, koje su planirale sportski događaj, da prema novoj vladinoj direktivi ženama nije dopušteno voziti bicikle u javnosti.

Izvor: Express