Iranska vlada: „Interesne skupine žele uvući Trumpa u rat“

Foto: Reuters / Leah Mills / Carlo Allegri

Američki predsjednik možda ne želi rat, ali to neće spriječiti pojedince u njegovoj administraciji i Izraelu da ga namame u oružani sukob, izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif.

Oni koji su dizajnirali američku vanjsku politiku jednostavno ne žele dogovor i mirno riješenje“, poručio je Zarif misleći pritom na pojedince kao što su američki državni tajnik Mike Pompeo, savjetnik za naionalnu sigurnost John Bolton i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

[do_widget id=text-53]

Iran ne traži konfrontaciju, ali ne bježi od samoobrane“, rekao je Zarif, dodavši da SAD moraju biti spremne snositi posljedice ako pokušaju spriječiti Iran u prodaji svoje nafte. Zarif je naglasio da uvijek postoji mogućnost da razne sile isprovociraju povod za agresiju koristeći inscenirane incidente.

Unatoč „apsurdnim provokacijama“ poput Trumpove odluke o proglašenju iranske Revolucionarne garde terorističkom organizacijom i pooštravanju sankcija, Iran će prakticirati se ponašati racionalno i rezervirano, osim ako SAD odluče „promijeniti pravila igre“.

Uvijek postoje načini zaobilaženja sankcija, mi smo doktorirali na tom području“, dodao je Zarif osvrćući se na činjenicu da se Iran nalazi pod američkim sankcijama već nekoliko desetljeća.