Iranska vlast hakirala nizozemsku školu kako bi joj ukrala udžbenike

Posljednjih godina od zapadih medija učestalo slušamo rekla-kazala priče o ruskim i iranskim hakerima koji navodno utječu na predsjedničke izbore, , referendume, šire dezinformacije, a prema najnovijem, čak i kradu školske udžbenike.

Prema pisanju Reutersa, a prema navodima nizozemskih stručnjaka za internetsku sigurnost, hakeri koji rade za iransku vlast posljednjih su mjeseci napadali škole i sveučilišta u Europi, SAD-u i Australiji, s ciljem krađe digitalnih udžbenika.

Među napadnutima su se našla i tri nizozemska sveučilišta, a smatra se da je cilj bio krađa udžbenika i akademske literature s namjerom korištenja iste u iranskim školama.

Zašto bi iranska vlast hakirala nekog da dođe do obične školske literature nije objašnjeno. Zašto jednostavno istu ne skine s torrenta ili pribavi od nekog studenta ili profesora sa zapada? I doista, zemlja koja sama proizvodi svoje zrakoplove, tenkove i raketno naoružanje ima potrebu za nečijom običnom fakultetskom literaturom? No, na nama nije da postavljamo takva pitanja, od nas se samo očekuje da slijepo vjerujemo svemu što nam se servira.