Iranska vojska tvrdi da je spriječila američku otmicu iranskog tankera

Foto: Reuters / Jon Nazca

Iranska vlada potvrdila je navode da je iranska Revolucionarna garda (IRGC) osujetila pokušaj američkih snaga da zapljenev iranski naftni tanker, te da se brod sada vratio u iranske vode.

Ranije je iranska državna televizija Press TV rekla da je IRGC uspješno otjerao američke snage u Omanskom moru i optužila SAD za pokušaj krađe iranske nafte.

IRGC je spriječio pokušaj SAD-a da preuzmu zapovjedništvo nad golemim naftnim tankerom i vratio ga u iranske vode, objavila je televizija. Press TV emisija izvijestila je da su helikopteri progonili brod.

Iranski mediji ranije su izvijestili da je mornarica iranska mornarica uspješno spriječila pokušaj SAD-a da ukrade naftu te zemlje dok ju je tanker prevozio u Omanskom zaljevu. Prema izvješćima, američki ratni brodovi su zaplijenili tanker i natjerali ga da pumpa naftu u drugo plovilo.

IRGC je, međutim, uspio prenijeti naftu natrag u iranski tanker, koji su kasnije otpratili u iranske teritorijalne vode. Prema iranskim medijima, američki helikopteri i ratni brodovi pokušali su blokirati povratak iranskog tankera. Sky News Arabia je pak izvijestio da je dužnosnik Pentagona rekao da su tvrdnje iranskih medija lažne i da se incident nije dogodio.