Iranske vlasti odbile i zabranile uvoz zapadnih cjepiva protiv koronavirusa

Iranski vrhovni čelnik ajatolah Ali Khamenei zabranio je uvoz bilo kakvih cjepiva protiv koronavirusa iz SAD-a i Velike Britanije, dovodeći u pitanje njihovu učinkovitost i sugerirajući da bi njihovi proizvođači mogli biti spremni „testirati“ svoje preparate na stranim državama.

Najava je stigla u televizijskom govoru u petak, a vrhovni čelnik otišao je toliko daleko da sugerira da London i Washington možda pokušavaju „kontaminirati“ druge zemlje svojim cjepivima protiv koronavirusa.

Uvoz američkih i britanskih cjepiva u zemlju je zabranjen … Potpuno su nepouzdani. Nije isključeno da bi željeli kontaminirati druge nacije,“ rekao je Khamenei.

Khamenei nije propustio priliku da još jednom napadne neprijatelje zemlje, rekavši da je sve veći broj zaraza koronavirusom u SAD-u najbolji dokaz zašto se ne smije vjerovati njegovim medicinskim proizvodima.

Da su Amerikanci mogli proizvesti cjepivo, ne bi imali takav fijasko s koronavirusom u svojoj zemlji“, rekao je.

Američki proizvođači lijekova Moderna i Pfizer, kao i britanska AstraZeneca, pokrenuli su masovnu isporuku svojih cjepiva protiv koronavirusa prošlog mjeseca. Kampanje masovnog cijepljenja u kojima se koriste njihova cjepiva već su započele u nekoliko država, uključujući zemlje porijekla cjepiva. Ranije je iranski Crveni polumjesec najavio da će dobiti seriju od 150.000 doza cjepiva Pfizer/BioNTech, iako organizacija nije dala vremenski okvir kada će cjepiva stići.

Osim što je izričito zabranio cjepiva iz SAD-a i Velike Britanije, Khamenei je također signalizirao da Teheran neće računati ni na jedan proizvod francuske proizvodnje ako i oni postanu dostupni.

S obzirom na naše iskustvo s francuskim zalihama krvi zaraženim HIV-om, ni francuska cjepiva nisu pouzdana“, rekao je Khamenei, referirajući se na veliki skandal ranih 1990-ih.

Čelnik je, međutim, rekao da je Teheran imao mogućnost uvoza cjepiva protiv koronavirusa „s drugih pouzdanih mjesta“. Iako Khamenei nije odredio kandidate za uvoz, rusko cjepivo Sputnik V vjerojatno će biti među prvim kandidatima. Iran je razvio vlastito cjepivo, a njegova ispitivanja u prvoj fazi već su započela.

Sankcije koje je Washington nametnuo Teheranu ograničavaju mogućnost nabave cjepiva iz inozemstva, posebno Zapada. Iako se opskrba osnovnom medicinskom robom ne sankcionira, sposobnost Irana da obavlja inozemne transakcije ozbiljno je ograničena.