Iranske vlasti pomilovale desetke tisuća pritvorenika

ajatolah
Foto: AFP / khamenei.ir

Iranski vrhovni vođa pomilovao je “desetke tisuća” zatvorenika, uključujući neke uhićene u nedavnim protuvladinim prosvjedima, izvijestila je državna novinska agencija IRNA u nedjelju, nakon što je smrtonosna državna akcija pomogla u gušenju nemira diljem zemlje.

Međutim, pomilovanje koje je odobrio ajatolah Ali Khamenei došlo je uz uvjete, prema detaljima objavljenim u izvješćima državnih medija, u kojima se kaže da se ta mjera neće odnositi ni na jednog od brojnih državljana s dvojnim državljanstvom koji se drže u Iranu.

Državna novinska agencija IRNA rekla je da oni koji su optuženi za “korupciju zemlje”, od kojih je četvero pogubljeno – također neće biti pomilovani.

Neće se odnositi ni na one koji su optuženi za “špijuniranje za strane agencije” ili one “povezane sa skupinama neprijateljskim prema Islamskoj Republici”, izvijestili su državni mediji.

U pismu Khameneiju tražeći pomilovanje, šef pravosuđa Gholamhossein Mohseni Ejei rekao je: “Tijekom nedavnih događaja, brojni ljudi, posebno mladi, počinili su pogrešne radnje kao rezultat indoktrinacije i propagande neprijatelja.”

“Budući da su planovi stranih neprijatelja i antirevolucionarnih struja osujećeni, mnogi od ovih mladih sada žale zbog svojih postupaka”, napisao je Ejei.

Khamenei je odobrio pomilovanja u čast godišnjice Islamske revolucije 1979. godine.

To se ne bi odnosilo na one “koji se suočavaju s optužbama za špijuniranje za strane agencije, izravni kontakt sa stranim agentima, počinjenje namjernog ubojstva i ranjavanja, počinjenje uništavanja i paljenja državne imovine”.

“Naravno, oni koji ne izraze žaljenje zbog svojih aktivnosti i pismeno se obvežu da ih neće ponavljati, neće biti pomilovani”, rekao je zamjenik šefa pravosuđa Sadeq Rahimi, izvijestili su državni mediji.