Iranski dužnosnici pozivaju na sterilizaciju prostituki

7ff0ce43f1930a98b1cf0ea61bd558107d7b1a90

Prostitutke i ovisnice koje žive na ulici u Teheranu treba „uvjeriti“ da se podvrgnu sterilizaciji sa ciljem sprječavanja društvenih problema, izjavio je Siavash Shahrivar, zamjenik provincijskog guvernera glavnog iranskog grada.

Ove žene trguju drogom, konzumiraju drogu i rade kao prostitutke, više od 20 posto njih ima AIDS te šire razne bolesti“, kaže Shahrivar.

Pored toga, promiču razvratnost. Rađaju mnogo djece, a pošto djeca nemaju skrbnike, prodaju ih.

Postoji projekt, ideja sa kojom se slažu mnoge nevladine udruge i predstavnici iranskog društva; ako je žena bolesna i radi kao prostitutka, još uz to i beskućnica, trebala bi biti sterilizirana uz njeno dopuštenje, ali nikako prisilno.

Kontroverzan prijedlog pretvorio se u političko prepucavanje, konzervativni mediji optužili su Shahindokht Molaverdi, iransku potpredsjednicu, zaduženu za ženska i obiteljska pitanja, za zagovaranje sterilizacije žena koje su beskućnice, što Molaverdi opovrgava.

U travnju je Molaverdi izjavila da vlada „još nije donijela konkretne planove za sterilizaciju“, te da bi takve planove „trebalo ponuditi ministarstvo zdravstva“.

Posljednjih godina je u Teheranu sve učestaliji problem rađanja djece na ulici, koje majke nakon toga prodaju. Tisuće takve djece završavaju kao prosjaci.

Izvor: Breitbart