Obraćajući se NBC-u, iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif signalizirao je spremnost Teherana da s Washingtonom razgovara o programu balističkih raketa, ali je dodao kako bi SAD prvo trebale zaustaviti trgovinu oružjem na Bliskom istoku.

Ako želite razgovarati o balističkim raketama, onda moramo razgovarati o količini oružja koje se prodaje našem području. […] Dakle, ako žele razgovarati o našim raketama, prvo moraju prestati prodavati sve to oružje, uključujući rakete,“ regiji, naglasio je Zarif.

Također je jasno stavio do znanja da će Teheran pregovarati o svom programu balističkih raketa i ponovno pokrenuti razgovore sa SAD o sporazumu o nuklearnom sporazumu 2015. samo nakon što Washington ukine svoje oštre ekonomske sankcije protiv Irana.

Sjedinjene Države su napustile pregovarački stol i uvijek su dobrodošle da se vrate“, istaknuo je Zarif, kritizirajući anti-iranske sankcije kao nešto što cilja na „ne vojno osoblje, nego civile“.

Iran je ranije ustrajavao kako je njegov program balističkih raketa isključivo obrambenog karaktera i najvažnija komponenta suvereniteta zemlje, dodajući da se o cijelom pitanju ne može pregovarati. Pored toga, Iran svoje susjedne zemlje ne raketira niti napada poput primjerice Izraela u slučaju Sirije.

Iran je u više navrata naglašavao da ne želi rat s SAD-om, već da je spreman osvetiti se, ako bude potrebno.