Iranski vjerski vođa Khamenei savjetuje Ahmadinejadu da se ne kandidira na novim predsjedničkim izborima

former-iran-prez-mahmoud-ahmadinejad-reuters-640x480
Mahmoud Ahmadinejad, bivši iranski predsjednik 2005. – 2013.

Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei savjetovao je bivšem iranskom predsjedniku Mahmoudu Ahmadinejadu da se ne kandidira na predsjedničkim izborima sljedeće godine, izvjestili su državni mediji, čime je eliminiran glavni konkurent trenutnom iranskom predsjedniku, pragmatičnom Hassanu Rouhaniju.

Ahmadinejad još nije službeno najavio mogućnost kandidature, ali je održao nekoliko značajnih političkih govora proteklih mjeseci, koji su dali naznake o njegovom povratku u politički život.

Ahmadinejad, koji je postao dosta poznat po svojim izjavama tijekom osmogodišnjeg mandata kao predsjednika, bio je najbolja šansa iranskih konzervativaca da ponovno dođu na vlast. Ahmadinejad je bio posebno kritičan prema politici zapadnih sila, što je redovito uzrujavalo vodeće političare SAD-a, Velike Britanije, Izraela, Saudijske Arabije i njihovih saveznika.

Međutim, ajatolah Khamenei, koji je ipak najutjecajnija osoba u Iranu, utjecajnija čak i od samog predsjednika, odlučio je ne poduprijeti Ahmadinejada u eventualnoj utrci za predsjednika, čime su njegove šanse bitno opale.

56841a59c36188065f8b45c3
Ajatolah Ali Khamenei, iranski vjerski vođa

Khamenei je navodno izjavio: „Ahmadinejad je došao do mene i rekao sam mu da se ne kandidira jer mislim da to ne bi bilo u njegovom interesu, niti u interesu zemlje. To bi stvorilo bipolarizaciju zemlje, što smatram da je štetno.“

Rouhanijeva popularnost porasla je prošle godine nakon dogovora sa zapadnim silama da se ukinu sankcije Iranu u zamjenu za ograničavanje nuklearnog programa.

Drugi potencijalni Rouhanijev rival, zapovjednik Revolucionarne Garde, Qassem Soleimani, najviše rangirani časnik direktno uključen u borbu protiv Islamske Države u Iraku i Siriji, već je izjavio da se neće kandidirati na izborima.

Ahmadinejad je prvi put izabran za predsjednika 2005. godine. Njegov ponovni odabir 2009. godine obilježili su snažni prosvjedi koji su rezultirali stotinama uhićenih.

Iranski zakon ne dopušta predsjednicima treći mandat za redom, ali u ovom slučaju Ahmadinejad bi se imao pravo natjecati s obzirom da je u međuvremenu mandat obnašao Rouhani.

Izvor: Breitbart