Vrhovni časnik Islamskog revolucionarnog gardijskog korpusa (IRGC) priznao je da je ukrajinski putnički zrakoplov pogreškom protumačen kao nadolazeći krstareći projektil te da je zapovjednik protuzračne obrane imao samo 10 sekundi za odluku.

Nakon što sam čuo za pad ukrajinskog aviona, poželio sam umrijeti“, rekao je Amir Ali Hajizadeh tijekom konferencije za novinare u subotu, prenosi RT.

Zapovjednik je objasnio da se incident dogodio dok se zemlja spremala za potencijalne američke udare i da je „vjerojatnost za sukob“ dviju država „bez presedana“ još od Islamske revolucije 1979. godine.

Prema prvoj procjeni, ukrajinski je zrakoplov pogrešno identificiran kao nadolazeća krstareća raketa, što je rezultiralo tragedijom. Jedinice protuzračne obrane dobile su upozorenje da su krstareće rakete ispaljene prema zemlji te su u vrijeme incidenta bile u visokom stanju pripravnosti, izjavio je Hajizadeh.

Zapovjednik protuzračne jedinice tražio je potvrdu za lansiranje od svojih nadređenih, ali je imao problema s komunikacijom i morao je sam donijeti odluku – za koju se ispostavilo da je bila pogrešna. Pritom je imao samo 10 sekundi da donese odluku, dodao je Hajizadeh.

Hajizadeh je izjavio da je IRGC odmah nakon incidenta obavijestio vlasti da je najvjerojatnije pogođen avion, ali te informacije nisu objavljene javnosti dok se istražuje mjesto nesreće. Ni IRGC ni vojska nisu pokušali sakriti incident, već slijedio istražni protokol.