Irci čije obitelji i po 15 godina čekaju u radu za pristup socijalnim stanovima blokirali su izgradnju novih stanova u Dublinu, koji su namjenjeni primarno strancima, te traže da se prvo zbrinu njihove obitelji.

„Gledamo kako se grade ovi stanovi, a nitko od naše djece ne uspjeva doći do njih. Nalaze se i po 10, 12 godina na listi za stanove, i nema pomaka, bez ikakvog objašnjenja“, požalila se jedna od žena koje su sudjelovale na prosvjedu.

Prosvjedni pokret „House the Irish First“ blokirao je izgradnju stanova u Mulhuddartu, radničkom predgrađu Dublina.

Prosvjednici se žale da se stanovi grade uglavnom za strance, te traže da se bar polovica stanova namjeni za zbrinjavanje domaćeg stanovništva koje se već nalazi na listi čekanja.

Čuli smo da postoje dvije liste. Ne znamo kako to funkcionira, no znamo da je lista za domaće stanovništvo i dalje puna, a stranci se useljavaju. Dosta nam je toga da gledamo kako se naši mladi iseljavaju i odlaze od svojih obitelji, to uništava našu zajednicu.

Lokalna vlast reagirala je na optužbe tako što je poručila da prakticira „ustaljenu praksu koja je najpoštenija za zbrinjavanje potrebitih sa popisa, pri čemu treba zadovoljiti potrebe zajednice, koja uključuje starije, nemoćne, beskućnike, romsku populaciju i rastuću migrantsku populaciju“.

Demografska situacija u Mulhuddartu drastično se promijenila posljednjih godina, pri čemu 40 posto stanovništva sačinjavaju stranci.