Irski ogranak poznate organizacije za ljudska prava Amnesty International (AI), mogao bi se suočiti s kaznenom prijavom, nakon što je otkriveno da je organizacija prekršila zakon uzevši novac od Soroseve zaklade Otvoreno društvo kako bi promovirala pravo na pobačaj.

AI je putem službene objave potvrdio kako je prekršio irski zakon prihvativši donaciju od stranog donatora. Točnije, radi se o 137.000 eura koje je organizacija primila od zaklade Otvoreno društvo tijekom prošle godine, a što je iskorišteno za vršenje pritiska na vlasti kako bi se usvojili zakoni o pobačaju koji bi trebali ujedno biti i osnovno ljudsko pravo prema stajalištima AI-a.

Iz AI-a navode kako je zakon drakonski te su izjavili kako neće postupiti u skladu sa zahtjevom o vraćanju novca.

Amnesty International neće se pokoriti uputama SIPOC-a te će iskoristiti sve načine da ospore ovaj nepošteni zakon,” izjavio je Colm O’Gorman, izvršni direktor irskog ogranka.

Prema njegovim tvrdnjama, irski zakon je „naoružan onima koji se suprotstavljaju našem radu.

Protivnici pobačaja žestoko su napali AI zbog kršenja zakona i otpora prema poštivanju zakona.

Naime, irski zakon pod nazivom Electorial Act 1997., koji je usvojen 2001., zabranjuje stranim donatorima da doniraju više od 100 dolara „trećim” organizacijama za „političke svrhe.” Kršenje ovog zakona može rezultirati kaznom i do tri godine zatvora.

Početkom ove godine, pokazalo se da su tri organizacije, uključujući Abortion Rights Campaign i Amnesty International, primile oveće donacije od Otvorenog društva.

Irsko Povjerenstvo za javne službe (SIPOC), naredilo je organizaciji Abortion Rights Campaign da vrati donacije ili će se suočiti s kriminalnom istragom. S odredbom su se složili, ali takva odredba nije upućena i AI-u, što je dovelo do određene konfuzije.

AI je iz tog razloga pozvao irske vlasti da izvrše hitnu nadopunu zakona, kako bi „skupine civilnog društva” mogle primati veće donacije i pritom proći nekažnjeno.