Irska će iskoristiti svoju godišnju proslavu Dana svetog Patrika za promicanje “raznolikosti” i LGBT identiteta, otkriveno je u službenoj objavi.

Irska ministrica umjetnosti, Catherine Martin, izjavila je u ponedjeljak da će ovogodišnji festival Dana svetog Patrika u Irskoj biti posvećen slavljenju “raznolikosti” i “inkluzivnosti”.

Također je iskoristila priliku da osudi rastuće prosvjede protiv masovnih imigracija koji se održavaju diljem zemlje, s mnogim Ircima koji su izašli na ulice zbog pristupa otvorenih granica njihove vlade trenutnoj migrantskoj krizi.

Prema izvješću Irish Independenta, sastav za festival najavljen je iz Collins Barracksa — bivše britanske vojne jedinice u glavnom gradu zemlje, Dublinu — s tim da će se dijelovi festivala usredotočiti na progresivnu i pro-LGBT zabavu, kao što su drag queens i kabaret izvedbe.

Festival će čak imati LGBT verziju irskog tradicionalnog oblika folklornog plesa – pod nazivom Céilí – za koji festival tvrdi da će biti prvi te vrste.

Govoreći na otvaranju, ministrica Martin opisala je tradicionalni vjerski praznik povezan sa svecem zaštitnikom Irske kao priliku za promicanje različitosti.

„Tema ‘Mi smo jedno’ govori o inkluzivnosti i nema bolje prilike od Dana svetog Patrika za tu poruku dobrodošlice, tu cead míle fáilte [na irskom za ‘sto tisuća dobrodošlice’], da smo jedno kao narod i da slavimo različitost.”