Foto: Getty

Vodeći islamski lider izjavio je kako podržava sakaćenje ženskih genitalija, opisujući tu praksu kao „žensko obrezivanje“.

Ali Selim, glasnogovornik Islamskog kulturnog centra u Irskoj, tvrdi kako je sakaćenje ženskih genitalija dio islama jer je to tvrdio i sam prorok Muhamed.

Selim, koji je liječnik te predaje na koledžu Trinity u Dublinu, tvrdi kako je „žensko obrezivanje“ pogrešno nazvano kao „crnačka praksa“ i „barbarstvo,“ insinuirajući kako su kritike tog običaja rasizam.

Iako je ovaj oblik sakaćenja žena zabranjen u Irskoj 2012., Selim tvrdi kako je „žensko obrezivanje“ drugačije od onoga što se tvrdi te da je samim time prihvatljivo.

Mi vidimo žensko obrezivanje na isti način kao i muško obrezivanje. Ono bi moglo biti potrebno jednoj osobi, ali ne i drugoj. Ono mora provesti liječnik u sigurnoj okolini.

Isti medicinski razlog koji bi opravdao muško obrezivanje bio bi isti za žene. To nije obveza, ali bi trebalo biti dopušteno zakonom ako je potrebno, dok bi liječnik mogao odlučiti je li potrebno ili ne,“ tvrdi Selim.

Naime, Selim pokušava promjenom pojmova i tobožnjom „medicinskom nuždom“ prikriti kako sakaćenje genitalija i „žensko obrezivanje“ nisu ista stvar. Medicinski gledano, čak niti muško obrezivanje ničim posebnim nije opravdano. Štoviše, upravo može biti vrlo štetno za zdravlje.

Interesantno je primijetiti da niti jedna takozvana feministička organizacija nije reagirala na ove tvrdnje.

UN definira ove dva barbarska čina kao jednu te istu metodu unakaživanja ženskih genitalija s istim ciljem – nanošenja fizičkih i psiholoških ožiljaka.