Irski ministar vanjskih poslova objavio je planove o financiranju izgradnje solarne elektrane u priopćenju za javnost objavljenom na web stranici Ministarstva vanjskih poslova i trgovine. Ugovor je najavljen tijekom posjeta Postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda Sjeverne Gaze (NGEST).

Republika Irska osigurat će 8,8 milijuna eura sredstava za predloženu solarnu elektranu u Sjevernoj Gazi, koja će osigurati struju za postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda, rekao je u utorak irski ministar vanjskih poslova i trgovine Simon Coveney, pozivajući na okončanje blokade Gaze i okončanje tekuće humanitarne krize, prenosi Sputnik.

Coveney je izjavio da je loša voda za piće glavni uzrok smrtnosti djece u Gazi i da će irsko financiranje pomoći u stalnoj opskrbi električnom energijom, u svjetlu kritičnog manjka energije u Gazi, ključnom dijelu infrastrukture. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, 97 posto prirodne vode u Gazi nije primjereno za prehranu ljudi, navodi se u priopćenju.

Zadovoljstvo mi je, stoga, danas najaviti veliku investiciju Irske, radeći s Francuskom, za rješavanje ovih problema kroz pružanje rješenja za solarnu energiju za energetske potrebe NGEST postrojenja za pročišćavanje vode u Gazi. Ono što je najvažnije, mnogi od ovih solarnih panela stajat će u zemlji koju su izraelske vlasti prethodno označile kao vangraničnu. Otvaranje ovog zemljišta za humanitarnu uporabu, posebno za solarne instalacije, ima ogroman potencijal na mjestu gdje je zemljište tako malo“, navodi se u priopćenju.

Ministar je također naglasio da će ključni razvoj infrastrukture, poput financiranja NGEST-a, biti presudan u ublažavanju trenutne humanitarne krize u Gazi.

Ovakva ulaganja su presudna za suzbijanje humanitarne krize koja se odvija u Gazi. Ipak, naposljetku, znamo da samo političko rješenje može dovesti do stvarnog razvoja Gaze. Konkretno, moramo zaustaviti blokadu Gaze, kraj ciklusa sukoba i prestanak političke podjele između Gaze i Zapadne obale,“ rekao je Coveney.

Irski ministar vanjskih poslova otputovao je u Gazu nakon sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Prema priopćenju za medije u ponedjeljak objavljenom na web stranici izraelske vlade, dvojica dužnosnika razgovarali su o percipiranim prijetnjama Izraelu i „nedavnim kretanjima u vezi s pojasom Gaze“.

NGEST postrojenjem za pročišćavanje otpadnih voda upravlja Palestinska uprava za vode. Do sada su sredstva od 75 milijuna dolara osigurana od organizacija uključujući Svjetsku banku, Francusku razvojnu agenciju i Europsku komisiju.

Gaza je već više od desetljeća pod oštrom izraelskom blokadom. Izrael je ograničio uvoz mnogih vitalnih dobara na to područje, uključujući hranu, lijekove i gorivo, koji su potrebni za pokretanje generatora u bolnicama.