Irska odlučila dati legalan boravak tisućama ilegalnih imigranata

Vlada Irske najavila je shemu amnestije koja će tisućama ilegalnih imigranata omogućiti trajni ostanak u zemlji.

Helen McEntee, irska ministrica pravosuđa i članica stranke Fine Gael, najavila je planove za dopuštanje tisućama ilegalnih imigranata u Irskoj da ostanu u zemlji u sklopu novog programa koji počinje u siječnju.

Imigranti koji ilegalno borave u Irskoj četiri ili više godina, odnosno tri ili više godina u slučaju onih s djecom, imat će priliku “regulirati” svoj status.

Prema službenoj web stranici irske vlade, uspješni podnositelji zahtjeva čak će imati pravo na stjecanje irskog državljanstva, pri čemu se svaka godina života u zemlji nakon legalizacije računa u potencijalnu buduću molbu.

Od podnositelja zahtjeva za program navodno će se zahtijevati da ispunjavaju određene standarde u vezi s “dobrim karakterom i kaznenim dosijeom/ponašanjem” – ali u priopćenju vlade se priznaje da “osuda za manje kaznene kazne neće, samo po sebi, rezultirati diskvalifikacijom”.

Oni koji trenutno podliježu nalozima za deportaciju također će imati pravo ostati u zemlji prema shemi, koja će djelovati šest mjeseci, sve dok ispunjavaju navedene uvjete.