Irska policija istražuje poznatog glumca zbog „bogohuljenja“

Foto: Andrew Kelly / Reuters

Policija u Irskoj pokrenula je istragu zbog navodno bogohulnih izjava koje je Stephen Fry izrekao 2015. godine u televizijskom razgovoru. Teoretski, prema irskim zakonima, glumac bi mogao biti kažnjen globom od 25.000 eura.

Fry je unazad dvije godine u razgovoru za TV emisiju „Smisao života“, upitan što bi rekao Bogu kad bi imao priliku upoznati ga, odgovorio slijedeće:

Kako se usuđuješ stvoriti svijet prepun patnje? To nije naša krivica, to nije u redu. To je jako, jako zlo. Zašto bih ja poštivao svojevoljnog, zločestog i kapricioznog boga koji stvara svijet prepun nepravde i patnje?

Bog koji je stvorio ovaj svijet, ako ga je stvorio, je očito manijak, potpuno sebično biće. Mi moramo provesti živote klečeći, moleći i stalno mu se zahvaljivati. Kakav bog bi to doista želio?

Pritužba na te njegove izjave podnesena je još 2015. godine, no policija u međuvremenu nije reagirala, sve dok podnositelj pritužbe, koji je želio ostati anoniman, nije poslao pismo požurnice ravnateljstvu irske policije, tražeći riješavanje slučaja. Ubrzo je slijedio odgovor istražitelja koji je rekao da razmatraju slučaj. Prema izjavi policijskog izvora, vjerojatnost podizanja optužnice je vrlo mala.

Izvor: RT