Irska poštanskom markom odala počast masovnom marksističkom ubojici kao „sinu irskih pobunjenika“

Izvor: An Post

Irske vlasti odobrile su izradu poštanskih marki koje prikazuju lik marksističkog masovnog ubojice Ernesta „Che“ Guevare, uz odavanje počasti njegovim „irskim korijenima.“

Irska poštanska služba An Post proizvela je sporne marke na 50. godišnjicu smrti „Che“ Guevare, koja pada na 9. listopada.

Poštanska marka prikazuje poznati crtež „Chea“ irskog autora Jima Fitzpatricka te citat njegova oca, Ernesta Guevare Lyncha, koji je irskog porijekla: „U venama mojeg sina teče krv irskih pobunjenika.

Ipak, kubanska radio voditeljica Ninoska Perez Castellón na radiju Miami 710 izjavila je kako je zaprimila mnogo poziva od kubanskih i američkih slušatelja radija koji su zapanjeni „uvredljivim“ korištenjem lika brutalnog ubojice na irskim markama.

Nebitno je što je njegov lik kreirao umjetnik, to je lik masovnog ubojice … Što je Irska mislila kad je stavila Che Guevaru na marku?

Za mene je vrlo sramotno da Irska stavi lik nekoga tko je stranac, tko je otišao na Kubu da ubija … tko je bio potpuni promašaj u svemu što je činio. Stoga ne znam što je to čemu bi se odala počast oko Che Guevare,“ izjavila je Perez Castellón.

„Che“ Guevara je poznat po tome što je sudjelovao u krvavom puču protiv kubanskih vlasti 1959., prilikom čega je obučavao i zapovijedao skupinama koje su mučile, protjerale i poubijale na tisuće političkih protivnika. Kada je 1967. pokušao organizirati sličan puč u Boliviji, ubila ga je tamošnja vojska.

Godine 2012. irski grad Galway nakon prosvjeda javnosti, odbacio je planove o izgradnji biste „Chea“, što je bila želja ljevičarske Radničke stranke.

Izvor: pinterest

Dodajmo i da je unatoč činjenici da je bio marksist, Che je postao i popularni lik koji je pored Fidel Castra također nosio skupi Rolexov sat GMT Master Espresso. Internetska trgovina Che-Mart je pak iskoristila njegov lik, pretvorivši ga u modnu ikonu. Kako sami tvrde, kupujući takve proizvode, mnogi navodni sljedbenici marksizma ironično su stvorili ogroman profit svojim rivalima, kapitalistima.