Irska: Pronađena masovna grobnica sa 800 tijela djece u nekadašnjem sirotištu

Grobnica sa posmrtnim ostacima oko 800 djece pronađena je u nekadašnjem sirotištu u Irskoj. Bon Secours sirotište u Tuamu, koje su vodile katoličke redovnice, služilo je kao „utočište za nevjenčane trudnice“ u kojem su one najčešće rađale djecu, te ih onda davale na skrb redovnicama. Kasnije su djeca išla na posvajanje.

Ispod dvorišta nekadašnjeg sirotišta pronađena je podzemna grobnica sa mnoštvom ljudskih ostataka, od kojih najveći dio pripada djeci.

Istraga je utvrdila da je najveći dio tijela pokopan u pedesetim godinama prošlog stoljeća, kada je ta ustanova služila kao sklonište na siročad, nevjenčane majke i njihovu djecu. Dob umrlih kreće se od novorođenčadi pa do trogodišnjaka. Sirotište je zatvoreno 1961. godine.

Početkom prošlog stoljeća Irska je bilježila posebno visoku stopu smrtnosti djece, te se čini da je ova praksa zakapanja tijela u neobilježenim grobnicama bila česta praksa u ovim ustanovama.

Istragu je inicirao pronalazak 800 smrtovnica djece, a samo dva odgovarajuća certifikata o ukopu tijela. Vlasti su obećale daljnju istragu i odgovarajući pokop za posmrtne ostatke.

Autor: Tribun