Irska vlada namjerava poklati 200.000 krava kako bi ostvarila klimatske ciljeve

Prema internim izvješćima u koja je Irish Independent imao uvid, irska vlada trebala bi izdvojiti proračun od 600 milijuna eura kako bi svake godine tijekom tri godine uništila 65.000 krava kako bi ispunila svoje klimatske ciljeve.

Novine su izvijestile da će 10 posto sve stoke u Irskoj morati biti uklonjeno u nadolazećim godinama kako bi se ispunili ambiciozni planovi vlade o postizanju neto nulte emisije ugljika najkasnije do 2050. i smanjenju emisija za 51 posto do 2030.

Masovno uništavanje 200.000 krava tijekom tri godine moglo bi biti jedan od načina da se pomogne irskom poljoprivrednom sektoru da “popuni prazninu” u pogledu svojih ciljeva emisija, navodi se u brifingu Ministarstva poljoprivrede.

Planom bi se irskim farmerima isplatila naknada za gubitak njihovih stada, a izvješće sugerira da bi za to bio potreban proračun od 600 milijuna eura.

Poljoprivrednici, međutim, nisu uvjereni u potrebu pribjegavanja tako drastičnim mjerama. Pat McCormack, predsjednik Irish Creamery Milk Supplier Association, rekao je u utorak za Newsweek da irsko stado mliječnih krava nije ništa veće nego što je bilo na prijelazu stoljeća.

“Naše stado nije ništa veće nego što je bilo prije 25, 30 godina. Može li se isto reći za transportnu industriju, može li se isto reći za zrakoplovnu industriju?” upitao.

Na pitanje smatraju li farmeri odstrel mliječnog stada razumnim, McCormack je odgovorio: “Ako postoji program, to mora biti dobrovoljni program. To je apsolutno kritično jer nema smisla oduzimati stoku od pojedinca koji se zadužio na temelju goleme financijske obveze na temelju postizanja određenog cilja koji mu je sada oduzet.”

Predsjednik udruge objasnio je da je poljoprivredna industrija spremna posvetiti se strateškom smjeru irske vlade i odigrati njihovu ulogu, ali je ustvrdio da se mogu i trebaju istražiti drugi putovi, umjesto da se isključivo oslanjaju na ubijanje stoke.

Planovi su dugo bili u izradi, a prijedlozi su prvi put navedeni još 2021. Izvješće u to vrijeme sugeriralo je da bi do 1,3 milijuna goveda trebalo biti uništeno kako bi se staklenički plinovi u irskom poljoprivrednom sektoru smanjili na održivu razinu.

Neka su vladina ministarstva otišla još ekstremnije s izvješćem Agencije za zaštitu okoliša (EPA) objavljenim u veljači ove godine u kojem se poziva na 30-postotno smanjenje od procijenjenih 7,4 milijuna goveda trenutno diljem Irske.