Poljoprivrednici u Irskoj mogli bi uskoro biti prisiljeni izvršiti potencijalno štetne promjene u svom poslovanju jer ih vlada tjera da primjenom njenih mjera smanje navodne emisije stakleničkih plinova za 28 posto.

Dužnosnici unutar irske vlade već se neko vrijeme cjenkaju oko toga kako zelenim zakonodavstvom smenjiti emisije u poljoprivrednom sektoru, unatoč oštrim reakcijama farmera u drugim europskim državama na slične mjere.

Prema izvješću The Timesa, irski ministar poljoprivrede, Charlie McConalogue, već je pristao prisiliti poljoprivrednike na smanjenje od 27 ili 28 posto, što je potez koji će izazvati značajne poremećaje u lokalnim tvrtkama.

Međutim, publikacija također tvrdi da još uvijek postoji značajan pritisak na McConalogue da provede ograničenje od 30 posto, mjera za koju je čelnik jedne od najvećih poljoprivrednih organizacija u zemlji rekao da će rezultirati golemim smanjenjem broja stoke u zemlji.

Cilj od 30 posto rezultirao bi značajno smanjenom proizvodnjom, što bi moglo opustošiti poljoprivredni sektor u Irskoj“, rekao je ranije predsjednik Udruge irskih poljoprivrednika Tim Cullinan u vezi s takvim potezom.

Čak i uz nižu procjenu od 28 posto, jedan od dužnosnika irske vlade naglasio je da to neće biti uobičajena situacija, s tim da takva mjera zahtijeva drastične promjene u irskoj poljoprivredi.