U svrhu očuvanja planete, Irci žele povećati potrošnju električne energije i posljedično potrošnju – fosilnih goriva i nuklearnog goriva.

Irske vlasti najavile su uvođenje zabrane prodaje novih benzinskih i dizel automobila do 2030. godine, u sklopu Klimatskog akcijskog plana za rješavanje pitanja „klimatskih promjena“, javlja BBC.

Predviđa se kako će ovim programom u tom periodu na cestama Irske biti oko 950.000 električnih vozila i pripadajući broj električnih punionica. Ideja vlasti je da Irska do 2050. dođe na „nultu emisiju štetnih ugljikovih spojeva.“

Irska uvozi oko 85 posto električne energije, od čega je oko 23 posto navodno bazirano na „obnovljivim izvorima“. Preostali dio uvezene električne energije dobiva se iz prirodnog plina, kompostnog goriva te ugljena.

Iako Irska nema nuklearnih elektrana, dio električne energije uvezen iz drugih zemalja također počiva na takvim izvorima.

Naglim porastom potrošnje električne energije očekivano je da će doći i do naglog povećanja potrošnje gore spomenutih fosilnih goriva. Takozvani „obnovljivi izvori“ pritom će sigurno povećati svoj udio u proizvodnji, ali dokazano je i da takvi izvori električne energije itekako štete okolišu.

Proizvodnja električnih automobila i sama iziskuje veliki utrošak energije, što također rezultira povećanjem „štetnih emisija“. Ipak, to u cijeloj priči nije bitno, jer važno je stvoriti sveopću paranoju, uvesti utopijsku ideju i oporezivati sve koji ionako neće udovoljiti iracionalnim kriterijima nove politike. „Zelena budućnost“ time će biti osigurana, barem po pitanju novih bogataša i nove „elite“ siromaha.