Irski katolički svećenik pozvao vjernike da odbace riječ „Božić“

„Festivus for the rest of us.“

Foto: Getty

Svećenik Desmond O’Donnell pozvao je kršćane da se odreknu naziva „Božić“ te da ga zamijene nekom drugom riječi, rekavši kako su Božić ukrali „Djed Mraz i sobovi.

Izgubili smo Božić, baš kao što smo izgubili Uskrs, a trebali bismo potpuno odbaciti tu riječ,“ izjavio je O’Donnell. „Moramo ju pustiti, ona je ionako preoteta i to samo moramo prepoznati i priznati.

O’Donnell, koji je također psiholog te autor pojedinih knjiga, tvrdi ono što već mnogi znaju, a to je da je Božić postao komercijaliziran te ga je pod svoje okrilje uzeo sekularni dio društva.

Samo pokušavam spasiti stvarnost Božića za vjernike odustajanjem od ‘Božića’ i zamjenjujući ga nečim drugim,“ izjavio je ne dajući nikakvu konkretnu ideju kao zamjenu. O’Donnell je dodao kako je Božić za današnje društvo izgubio svoju svetu osobnost.

Jednostavno tražim da prostor koji bi bio očuvan za vjernike za koje Božić nema nikakve veze s Djedom Mrazom i sobovima,“ izjavio je.

Ja sam za to da kršćani slobodno slave Božić odlaskom na večere i uživajući u čaši vina, ali komercijalizacija bilo čega nikad nije dobra.

Interesantna je činjenica da se Božić i dalje slavi oko perioda zimskog solsticija, dana kojeg su slavili mnogi starovjerci davno prije dolaska kršćanstva. I dok su tadašnji „novi kršćani“ jednostavno preimenovali mnoge svece i blagdane, običaji i svetkovine su ostali više-manje slični.