ISIL evoluirao svoje komunikacijske vještine, sve teže otkrivanje pravih namjera

isil1

Džihadisti Islamske Države poboljšali su svoje sposobnosti prikrivanja komunikacijskih kanala i sprječavanja da budu otkriveni od strane zapadnih obavještajnih službi, koristeći primarno enkriptiranje, kurire, komunikaciju sastancima licem u lice, pisane poruke i zavaravanje obavještajnih službi lažnim informacijama.

ISIL je s vremenom doista naučio prikrivati informacije i ograničio dostupnost podataka, samo osobe koje trebaju znati određenu informaciju ju doista i znaju. Taktika koju je dugi niz godina već koristila Al Qaeda.

Džihadisti su postali nepovjerljivi prema raznim tipovima komunikacije, informacije se više ne dijele telefonskim putem, elektronskom poštom, pa čak ni razgovorom, bez obzira koliko je povjerljiva osoba s druge strane. Nitko više nikomu ne vjeruje, pa i doušnici postaju manje efikasni.

Obavještajne službe postaju zabrinute da bi sitni napadi mogli biti izvedeni u svrhu odvraćanja pažnje te olakšanja izvođenja smrtonosnijih napada dok su vlasti fokusirane na manje incidente.

Komunikacija ekstremističkih skupina koja se odvijala putem telefona i društvenih medija, koje vlast može lako pratiti, postala je stvar prošlosti. Nove tehnike pomogle su napadačima u zavaravanju obavještajnih agencija i njihovom skretanju s pravog puta. Nekolicina pravih informacija u moru presretenih lažnih informacija.

ISIL se također počeo fokusirati na namjerno korištenje detektibilnih telefona kako bi zavarao vlasti i sakrio prave namjere, mičući pozornost sa stvarne mete na žrtveno janje, obično suradnika koji niti ne zna da ga se koristi kao mamac.

Izvor: Wall Street Journal