ISIL kontrolira samo 8 posto sirijskog teritorija

Područje pod kontrolom ISIL-a svelo se na samo 8 posto sirijskog teritorija, zahvaljujući napredovanju sirijske vojske koja nastavlja s čišćenjem provincije Deir ez-Zor.

ISIL trenutno kontrolira oko 14.800 kvadratnih kilometara teritorija, što je manje od osam posto površine Sirije“, izjavio je general Sergey Rudskoy, glasnogovnornik ruskog stožera oružanih snaga.

Prema Rudskoyu, ISIL je izgubio 5.841 kvadratni kilometar teritorija samo u proteklih mjesec dana, te su oslobođena 142 naselja.

Sirijska vojska nastavlja uspješno napredovanje prema Deir ez-Zoru, preuzimajući kontrolu nad velikim područjem na desnoj obali rijeke Eufrat, zapadno i sjeverozapadno od grada.

Na jugoistoku, vojska je u potpunosti okružila grad al-Mayadeen, koji ostaje najveće uporište ISIL-a u Siriji.

Grad je u potpunoj blokadi, oslobođenje je na domak ruke“, izjavio je Rudskoy.

Namjera ISIL-a bila je od al-Mayadeena stvoriti novo uporište, snabdjevajući ga s preostalih snagama koje ima na raspolaganju.

Krajem rujna, sirijske snage spriječile su veliku protuofenzivu 3.000 militanata u provinciji Deir ez-Zor. Protunapad su vršile snage lokalnih militanata i jedinica ISIL-a koje su ušle u zemlju iz iračkih provincija Anbar i Nineveh.