ISIL je pismom britanskom listu najavio seriju novih terorističkih napada u Europi, u ime propale Islamske Države, a po uzoru na one u Bataclanu u Parizu.

U pismu samoproglašenog kalifa Islamske Države Abu Bakru al-Baghdadija, šest islamističkih vođa opisuju kako će koristiti brojne terorističke ćelije kako bi stekli sredstva za terorističke operacije putem nasilnog kriminala i terorističkih napada na europske civile, prenosi The Sunday Times.

Ubijanje nevjernih kapitalista, hakiranje banaka preko bankovnih računa, pljačke banaka ili pljačke na mjestima koja su prethodno proučavana“ bit će neke od taktika korištenih za prikupljanje sredstava, objašnjava se u pismu.

Upravitelj ćelija, baziranih u Njemačkoj i Rusiji, koje djeluju diljem Europe, vjerojatno iskorištavanjem schengenske zone Europske unije, identificiran je kao Abu Khabab al-Muhajir. Posebne mete napada uključuju njemačke putničke vlakove i naftovod iz rafinerije nafte u blizini Basela u Švicarskoj, tvrdi se u pismu.

Džihadisti se hvale da će taj napad izazvati „ekonomsku katastrofu“ za Švicarsku i Francusku, obećavajući da će poslati „videozapis zakletve brata koji će izvršiti ovu operaciju, voljom Allaha.

„Mi smo se, hvala Bogu, pripremili za ovaj rat i sve što vam je preostalo je da nam prenesete svoju odlučnost“, dodaju autori.

U pismu se također opisuje kako će se radikalni islamski teroristi kao obični imigranti prokrijumčariti u Europu s područja koje je nekoć zauzimao razbijeni kalifat al-Baghdadija i šire regije Bliskog istoka, Kavkaza i Srednje Azije.

Sunday Times kaže da će borci iz Europe, Arabije, Ruske Federacije i Kavkaza putovati uglavnom preko Turske i Sirije, dok će Iranci i Azijci putovati preko Irana, usmjeravanjem određenog džihadista odgovornog za „dovođenje migranata i preuzimanjem braće koja su dobila posao.

U završnom dijelu pisma džihadistički zapovjednik, koji se naziva imenom Abu Taher al-Tajiki, tvrdi: „Ovdje u našem pismu ćemo vam reći ciljeve koje ćemo udariti, Allah je spreman, i to su mete koje će uništiti gospodarski svijet u Europi i raširiti užas u srcima Allahovih neprijatelja.